25 maja 1915 roku zakończyła się druga bitwa pod Ypres, w trakcie której użyto gazu bojowego – chloru.
II bitwa pod Ypres w Belgii trwała od 22 kwietnia do 25 maja 1915 roku. Dowództwo niemieckie uznając, że należy przełamać linie wroga, zainicjowało ofensywę, rozpoczynając atak 22 kwietnia wspierany użyciem gazu bojowego – chloru. Dla wojsk francuskich i angielskich atak chemiczny był całkowitym szokiem. Armia i żołnierze zupełnie nie byli przygotowani na atak chemiczny, który doprowadził do masakry pod Ypres.
Użyty chlor 22 kwietnia na 6-kilometrowym odcinku był cięższy od powietrza, co umożliwiło wypełnienie się okopów trującym gazem, który dziesiątkował francuskich żołnierzy. Zginęło w pierwszym ataku około 350 żołnierzy, z kolei setki odniosło obrażenia oczu.
Niemcy ponownie użyli chloru 24 i prawdopodobnie 25 maja, co doprowadziło do śmierci około 12 tysięcy żołnierzy alianckich. Użycie gazów bojowych, między innymi chloru zmieniło pola bitewne I wojny światowej. Używano go zarówno na froncie zachodnim, jak i wschodnim, a skutkiem użycia gazów bojowych była nie tylko śmierć tysięcy żołnierzy, ale również poważne poparzenia oraz obrażenia, które powodowały trwały uszczerbek na zdrowiu.